Χρήστος Σύρπος (Χρηστάκης)

Ο Χρήστος Σύρπος ή γνωστότερος ως Χρηστάκης ήταν λαϊκός τραγουδιστής,διάσημος για τα τραγούδια του "Τα μπαγλαμαδάκια","Θα ζήσω ελεύθερο πουλί" και΄Έμαθα πως είσαι μάγκας.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924 και μεγάλωσε στη Δράμα, όπου άσκησε το επάγγελμα του υδραυλικού. Έκανε μεγάλη επιτυχία μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60 με το «Να χαρείς τα μάτια σου καλέ» των Στ. Ζαφειρίου- Π. Γαβαλά. Στη συνέχεια, με τη χαρακτηριστική παράξενη «κοφτή» ερμηνεία του, θα αναβιώσει το "Έμαθα πως είσαι μάγκας", "Η γάτα" και θα συνεχίσει δυναμικά με το "Πουλί", "Στις ταβέρνες τριγυρνάς", "H Κικίτσα" [1], «Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια» κ. ά. Έκανε πάταγο στα κέντρα και αποκλήθηκε ο «Έλλην Τζόνι Χάλιντεϊ». Συνόδεψε επίσης πολλές γυναικείες φωνές, όπως την Πόλυ Πάνου.
Πέθανε την 1η Ιουνίου του 1981[2], από εγκεφαλικό επεισόδιο, στην Καβάλα όπου και κηδεύτηκε. Πλέον η σωρός του βρίσκεται στο Α' νεκροταφείο Δράμας.

Δισκογραφία

1968 - Πενιές καημοί και όνειρα
1969 - Τα κέφια του Χρηστάκη
1969 - Χρηστάκης 2
1976 - Οι Επιτυχίες μου
1976 - Μάθημα πρώτον
1985 - Τα λαϊκά του Χρηστάκη
1994 - Παίζουν τα μπαγλαμαδάκια
1995 - Για πάντα
1997 - Μεγάλες επιτυχίες
1997 - Ομώνυμο
1998 - Ξενύχτη με φωνάζουνε
2001 - Greatest hits
2002 - Θα ζήσω ελεύθερο πουλί