ΔΝΤ: Αξιολόγηση εξπρές τον Σεπτέμβριο

ΔΝΤ: Αξιολόγηση εξπρές τον Σεπτέμβριο

 Το συντομότερο δυνατό θέλει να δει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ολοκληρώνεται η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ εξέφρασε την επιθυμία του Ταμείου η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται». 

Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους στο 114% το 2020. 

Πιο αναλυτικά, για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της τρόικας.

Σε ερώτηση για τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, σε σχετική έκθεση ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική», όσον αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Μάρεϊ δεν τοποθετήθηκε επί του συγκριμένου ζητήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και επαναλαμβάνοντας παλαιότερη αναφορά ότι «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα» και ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές πώς δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, σημειώνοντας ότι αρμόδιες για σχόλια στο θέμα αυτό είναι οι ιταλικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των συζητήσεων της αποστολής της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, από μέρους των δανειστών είχε ανακοινωθεί ότι «αποστολή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα, για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις Αρχές το πρόγραμμα εργασίας, εν όψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος».

Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν επίσης ότι «πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

RSS & Newsletter & Social

RSS Newsletter Youtube Facebook Twitter

Αναζήτηση Ειδήσεων