Έρευνα: Πέφτουν οι μισθοί ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων

Έρευνα: Πέφτουν οι μισθοί ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων

Απτόητες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.

Τα καρτέλ στην αγορά των τροφίμων και άλλων προϊόντων νοικοκυριού, οι υψηλοί έμμεσοι και άμεσοι φόροι, καθώς και η γραφειοκρατία εμποδίζουν τις επιχειρήσεις στο να ρίξουν τις τιμές, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να συντηρείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον δείκτη τομών καταναλωτή οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 περίπου κατά 6,3%. Εξαίρεση αποτελούν το νωπο-παστεριωμένο γάλα, το μεταλίκι νερό και κυρίως το ελαιόλαδο.Το επίπεδο των τιμών φαίνεται να συγκρατείται ή να μειώνεται κυρίως τη χρονική περίοδο 2012-2013. Σε γενικές γραμμές το επίπεδο των τιμών στα τρόφιμα χαρακτηρίζεται ευμετάβλητο. Με μεγάλο μάλιστα εύρος διακύμανσης. Καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Αυτή την οξύμωρη αντίθεση, της αύξησης των τιμών από τη μία πλευρά και της μεγάλης μείωσης των μισθών από την άλλη, εν καιρώ ύφεσης, αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Βουτιά μισθών κατά 25% μέσα σε τρία χρόνια

Μειωμένοι κατά 25% είναι κατά μέσον όρο οι μισθοί σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.Αξίζει να σημειωθεί πως το με΄σο πραγματικό εισόδημα των μισθωτών έχει «κοπεί» στη μέση σε σχέση με το 2010. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι πως λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα παίρνει ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.Την ίδια στιγμή ελάχιστες είναι πλέον οι κλαδικές συμβάσεις εργασία που παραμένουν σε ισχύ, με αποτέλεσμα να υποχωρούν και οι «μέσες» αμοιβές.

Μειώσεις μισθών είχαν 17.702 εργαζόμενοι που είδαν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Το αντίστοιχο διάστημα πέρισυ είχε καταγραφεί μετατροπή 23.101 συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες συμβάσεις εργασίας. 

RSS & Newsletter & Social

RSS Newsletter Youtube Facebook Twitter

Αναζήτηση Ειδήσεων