Την Πέτρα επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα

Την Πέτρα επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα την αρχαία πόλη Πέτρα της Ιορδανίας καθώς θέλησε να ολοκληρώσει την τετραήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή βάζοντας στην άκρη τα βαριά ζητήματα της διπλωματίας και κάνοντας για μια ημέρα τουρισμό.

Η επίσκεψη ακολουθεί ένα ταξίδι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη κατά το οποίο ο Ομπάμα προώθησε μια προσέγγιση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, αλλά το οποίο δεν προσέφερε πολλά περισσότερα από συμβολικές χειρονομίες στο θέμα της ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής.

Πριν κατευθυνθεί στην Πέτρα, ο Ομπάμα χρησιμοποίησε το σταθμό του στην Ιορδανία για να επικρίνει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά δεν έφτασε μέχρι να υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια στους Σύρους αντάρτες.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του πρώτου ταξιδιού του Ομπάμα στο εξωτερικό κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του, όμως οι συνεργάτες του προέδρου είχαν τόσο πολύ μειώσει τις προσδοκίες ώστε δεν τους ήταν δύσκολο να δηλώσουν πως "αποστολή εξετελέσθη".

Για να δει σήμερα τα αξιοθέατα, ο Ομπάμα έφτασε με ελικόπτερο στη νότια Ιορδανία. Μετέβη στην Πέτρα με αυτοκινητοπομπή και άρχισε ένα περίπατο στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Ο πρόεδρος έφτασε χθες Παρασκευή στην Ιορδανία και είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα 2ο για την κρίση των Σύρων προσφύγων που συρρέουν στην Ιορδανία, για τις νέες ειρηνευτικές προσπάθειές του στη Μέση Ανατολή και για άλλα περιφερειακά ζητήματα. Ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει στην Ιορδανία 200 εκατ. δολάρια για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη συρροή των Σύρων προσφύγων. Ο Αμερικάνος πρόεδρος πρόκειται να αναχωρήσει εντός της ημέρας από το Αμάν για την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

RSS & Newsletter & Social

RSS Newsletter Youtube Facebook Twitter

Αναζήτηση Ειδήσεων